RiPup INFO-VAŽNO! Ovrha radi naplate poreznog duga u razdoblju 9.4.2020.-20.6.2020.

Porezna uprava će za vrijeme trajanja posebnih okolnosti, u razdoblju od 9. travnja 2020. do 20. lipnja 2020. primjenjivati posebna pravila u provedbi ovršnog postupka. ​Kako je objavljeno na internet stranici Porezne uprave, posebna pravila se odnose na pokretanje ovršnog postupka na novčanim sredstvima dužnika radi naplate poreznog duga do 20. lipnja 2020. bez obzira na to za koji bi se dug ovršni postupak trebao pokrenuti i kada je isti dospio. Za vrijeme trajanja posebnih okolnosti Porezna uprava će se suzdržati od donošenja rješenja o ovrsi na novčanim sredstvima prema svim poreznim obveznicima kao i od provedbe javne prodaje u započetim postupcima ovrhe na pokretninama.

Također, Porezna uprava neće inicirati niti postupke ovrhe na nekretnini za vrijeme trajanja posebnih okolnosti. Međutim, Porezna uprava nastavit će s izdavanjem opomene, ali isključivo s ciljem obavještavanja dužnika o postojanju poreznog duga, kako bi porezni obveznik mogao koristiti ostale mjere koje su predviđene kao pomoć u posebnim okolnostima. Porezna uprava će i dalje provoditi mjere osiguranja naplate poreznog duga donošenjem rješenja o ovrsi pljenidbom pokretnina kao i zasnivanjem založnog prava na nekretninama dužnika 

Međutim, rješenja o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava koja su zaprimljena na izvršenje kod Financijske agencije prije 9. travnja 2020. Ipak se neće obustavljati, osim u slučajevima kada su ispunjeni uvjeti za obustavu ovršnog postupka propisani člankom 147. OPZ-a i u slučaju sklapanja upravnog ugovora.

Pripremio: Božo Prelević