Novosti

Obavijest Financijskog inspektorata Ministarstva financija RH o obvezi popunjavanja Upitnika o usklađenosti sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma za računovodstvene profesije do 8.12.2023.

Ministarstvo financija–Financijski inspektorat je 23.11.2023. na svojoj mrežnoj stranici (https://mfin.gov.hr/o-ministarstvu/djelokrug-2507/ustrojstvo-84/financijski-inspektorat/financijski-inspektorat-zakoni-i-smjernice/592) objavilo priopćenje i poziv obveznicima primjene Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji obavljaju djelatnost računovodstva (NKD 2007., razred 69.20), da do 8.12.2023. popune upitnik o ispunjavanju obveza iz navedenog zakona. U nastavku navodimo priopćenje i poziv Ministarstva financija – Financijskog inspektorata u cijelosti:

23.11.2023. Obavijest Financijskog inspektorata Ministarstva financija RH o novom roku za popunjavanje Upitnika o usklađenosti sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma – računovodstvene profesije

Poštovani,

Financijski inspektorat Republike Hrvatske, kao nadležno nadzorno tijelo sukladno odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma (NN 108/2017, 39/2019, 151/2022), putem Upitnika o usklađenosti sa Zakonom o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, prikuplja podatke o pojedinim sektorima obveznika. 

Tijekom rujna i listopada 2023. godine provedeno je on-line popunjavanje upitnika za obveznike primjene Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma - pravne i fizičke osobe koje obavljaju profesionalne djelatnosti: vanjski računovođa, porezni savjetnik, revizor. 

S obzirom na to da dio obveznika iz navedenog sektora u navedenom razdoblju nije primio poziv za popunjavanje Upitnika ili ga nije popunio u određenom roku, Financijski inspektorat će ponovo omogućiti popunjavanje upitnika, a kako bi svi obveznici izvršili svoju zakonsku obvezu.

Stoga molimo obveznike - pravne i fizičke osobe koje obavljaju profesionalne djelatnosti: vanjski računovođa, porezni savjetnik, revizor, odnosno računovodstvene djelatnosti (NKD 2007., razred 69.20), kao glavnu ili sporednu djelatnost, a koji ove godine nisu ispunili obvezu popunjavanja upitnika, da pristupe popunjavanju Upitnika koje će biti omogućeno u razdoblju od 27. studenoga do 08. prosinca 2023. godine putem poveznice: https://upitnik.gov.hr/mifi/prijava  

Obveznici koji su svoju obvezu popunjavanja Upitnika izvršili u rujnu ili listopadu ove godine, sada ne trebaju ponovo pristupati popunjavanju.

Anketiranje obveznika putem on-line upitnika provodi Financijska agencija kao izvršitelj za Financijski inspektorat te pruža i korisničku podršku. Ako imate pitanja vezana uz pristup, registraciju, popunjavanje ili slanje upitnika molimo da kontaktirate Kontakt centar Financijske agencije na broj 0800 0080 ili na adresu info@fina.hr

S poštovanjem

MINISTARSTVO FINANCIJA

FINANCIJSKI INSPEKTORAT

Ulica grada Vukovara 72/4

10000 ZAGREB

Računovodstvo i porezi u praksi br. 7/2023

Pred Vama je novi broj časopisa Računovodstvo i porezi u praksi br. 7/2023.
Za Vas smo izdvojili:

Radni odnosi (praktični primjeri ugovora, odluka, pravilnika i drugih dokumenata)

Primjena sniženih stopa PDV-a

U ovoj eKnjizi u PDF formatu prenesene su odredbe Zakona i Pravilnika o PDV-u, te sva pojašnjenja iz do sada objavljenih Mišljenja Ministarstva financija – Porezna uprava u vezi primjene sniženih stopa PDV-a od 13%, 5% i 0%. eKnjiga koncipirana je na način da korisnik pomoću poveznica iz sadržaja jednostavno dolazi do svih informacija relevantnih za određenu isporuku po nekoj od sniženih stopa. U Knjigu je uključen i pregled KN oznaka, a u prilogu prenosimo cjelovita aktualna objavljena mišljenja Ministarstva financija – PU.
Cijena 7,00 eura (52,74 kuna)
Narudžbe na: urednistvo@ripup.hr, tel. 01 49 21 737

Stranice